آماده سازی سالن پرورش
قبل از ورود جوجه گوشتی باید برنامه کاملی برای پاکسازی مناسب و ضدعفونی مزرعه اجرا شود. عفونت و بیماری همواره یکی از معضلات مهم در صنعت مرغداری هستند. به طور معمول ضدعفونی به معنی نابودی عوامل بیماریزا در محیط است. در حالیکه پاکسازی به معنای تمیز کردن سالنها و محوطه مرغداری از بقایای کود، پر، لاشه و سایر مواد آلودهکننده از دوره قبل است. منظور از آمادهسازی سالن مرغداری، پاکسازی و ضدعفونی کردن تمام قسمتهای مرغداری است. بهطوریکه تعداد باکتریها، ویروسها، انگلها و حشرات باقیمانده به قدری کاهش یابند که بر روی سلامتی جوجهها تاثیری نداشته و باعث بیماری نشوند.
رعایت نکات زیر در انجام پاکسازی و ضدعفونی سالن مرغداری بسیار حائز اهمیت است:
الف) پاکسازی
- 1- تمامی وسایل قابل انتقال در مرغداری را از سالن خارج کنید و آنها را با برس کاملا تمیز کنید و بشویید و به قسمت جداگانهای انتقال دهید.
- 2- تمامی خوراک، بستر و کود باقیمانده از دوره قبلی را از سالن خارج کنید و به محل مناسب انتقال دهید.
- 3- تمامی سطوح اعم از سقف، دیوارها، کفو پنجرهها، درها و وسایل تهویه را بخوبی گردگیری و تمیز کنید، بهطوریکه هیچگونه کثافاتی در سالن وجود نداشته باشد.
- 4- با استفاده از آب گرم (با فشار قوی) تمامی قسمتهای سالنها از قبیل کف، سطوح داخلی و خارجی دیوارهای سالن، پشتبام و سایر تاسیسات (کارخانه تهیه دان، انبارها، دفتر کار، اتاق نگهبانی و….) مرغداری را شستشو دهید.
- 5- تمامی مواد پاککننده و باقیمانده مواد آلی را از سطوح مدنظر با آبکشی بزدایید.
- 6- شعله دادن کف، دیوارها و محوطه مرغداری به وسیله شعلهافکن انجام گیرد.
- 7- در صورتیکه حشرات موذی در سالن و اطراف آن وجود داشته باشد، آنجا را سمپاشی کنید.
ب) ضدعفونی
1- سالن را با روشهایی از قبیل اسپری، پاشیدن و… با استفاده از ماده مناسب ضدعفونی کنید.
2- اجازه دهید ماده ضدعفونی مورد استفاده کاملا خشک شود.
3- بهمنظور حصول نتیجه مطلوب، مجددا از ماده ضدعفونی استفاده کنید و برای دومین بار نیز اجازه دهید خشک شود.
4- بهمنظور ممانعت از ایجاد مقاومت میکروبی بهتر است هر بار از ماده ضدعفونی متفاوتی استفاده شود.
5- بستر را که از مواد مرغوب تهیه شده است، در سالن پهن کنید.
6- آبخوری، دانخوری و سایر تجهیزات مورد نیاز را که قبلا در خارج از سالن کاملا تمیز، ضدعفونی، آبکشی و خشک شدهاند، وارد سالن کنید.
7- بعد از چیدن تمامی لوازم و تجهیزات داخل سالن، از مواد ضدعفونی کننده قوی گازی مثل فرمالین40 درصد و پرمنگنات پتاسیم به نسبت 40 سیسی فرمالین و 20 گرم پرمنگنات به ازای هر مترمکعب استفاده کنید. اثر این مواد ضدعفونی کننده زمانی بسیار موثر خواهد بود که حرارت سالن 27 درجه و رطوبت بین 60 تا 70 درصد باشد. معمولا ابتدا پرمنگنات را به نسبت مورد نیاز در ظروف سفالی یا لعابی در سطح سالن پخش میکنیم و به آن محلول فرمالین اضافه میکنیم. سپس همه درها و پنجرهها و منافذ را کاملا میبندیم و به مدت 24 ساعت آنها رابسته نگه میداریم. بعد از 24 ساعت آنها را باز کرده تا گازهای اضافی خارج شود.
توجه:
- کیفیت پایین آب (TDS و سختی بالای آب) عملکرد ترکیبات ضدعفونی کننده را کاهش میدهد.
- سطوح و زوایای پنهان خرپاها، نبشیها و آهنآلات، ورودیها و خروجیهای هوا، هاپرها، سیلوها و انبار دان و تجهیزات مربوطه، لولهها و مخازن ذخیره آب و مهمتر از همه ساختمانهای کارگری و سرپرستی مرغداری از جمله مواردی هستند که هنگام آمادهسازی مرغداری برای دوره پرورش آتی مورد غفلت قرار میگیرند.
- در صورت وقوع بیماری (مخصوصا بیماریهای ویروسی) در دوره پرورش قبلی، پاکسازی و ضدعفونی باید با دقت بیشتری انجام شود. همچنین، برای حذف کامل عامل بیماریزا، فاصله بین دو دوره پرورش را حتیالامکان بیشتر در نظر بگیرید (حداقل چهار هفته).